Kun je door goed poetsen, reageren en flossen voorkomen dat je andere gezondheidsproblemen ontwikkelt? Wij vragen een expert naar het verband tussen een slechte mondgezondheid en andere gezondheidsklachten.
Bij slechte mondgezondheid denk je misschien al snel aan gaatjes, tandsteen of ontstoken tandvlees. Maar een ongezonde mond kan tot veel meer gezondheidsproblemen leiden. Zo is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat er een verband bestaat tussen de staat van je gebit en de rest van je gezondheid.
“Een gezonde mond is onlosmakelijk verbonden met een gezond lichaam”, zegt Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter van de beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten. Zij ziet dat er steeds vaker verbanden worden gelegd tussen mondgezondheid en andere ziektes, zoals luchtweginfecties en bepaalde vormen van dementie.
“Bacteriën uit de mond kunnen via de bloedbaan of de luchtwegen elders in het lichaam ontstekingsreacties veroorzaken”, weet Velthoven-Verlinden. Dat kan zich op verschillende manieren uiten in je mond en in sommige gevallen zelfs een signaal zijn van een onderliggende ziekte.
Zo kan rood, gezwollen of bloedend tandvlees wijzen op diabetes. Slechte bloeddrukregulatie verergert namelijk de ontstekingsreactie in het lichaam. Een tandvleesontsteking als parodontitis kan duiden op ontstekingsziekten als reumatoïde artritis of osteoporose.
Vergeet ook je tong niet
Ook aan je tong kun je eventuele gezondheidsproblemen afleiden. Ziet je tong glad, bleek of gezwollen? Dan kan het zijn dat je last hebt van bloedarmoede of voedingsdeficiënties. Bij een ruwe, witte of harige tong ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een besmetting met hiv, roken of een schimmelinfectie.

“Als je voor een volledige, goede reiniging en een gezond gebit wil gaan, hoort de tong schoonmaken er zeker bij”, zei mondhygiënist Bellarosa Mesdary eerder tegen NU.nl. Witte aanslag op je tong krijg je volgens haar niet van eten, maar van tandplak. Ze raadt daarom aan ’s ochtends en ’s avonds een tongschraper te gebruiken. Al werkt het volgens haar ook als je met een tandenborstel van achter naar voor over je tong schuift.
Droge mond verhoogt het risico op gaatjes
Merk je op dat eten anders smaakt of heb je een branderig gevoel in je mond, dan kan dat gerelateerd zijn aan vitamine B12-tekort, ijzertekort, neurologische aandoeningen of bijwerkingen van medicatie.
Witte of rode plekken in je mondslijmvlies kunnen een teken zijn van bloedziekten, een immuunstoornis, aften of zweervorming. En diabetes is niet alleen bij tandvleesproblemen een boosdoener, ook als je vaak een droge mond hebt kan dat een gevolg zijn van deze ziekte.
Die droogheid kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicatie, zoals bloeddrukverlagers of antidepressiva, of een auto-immuunziekte zoals het syndroom van Sjögren. Een droge mond klinkt onschuldig, maar het verhoogt het risico op gaatjes, schimmelinfecties en slikproblemen.
Voor een gezond gebit is meer nodig dan goed poetsen
Denise Duijster, onderzoeker bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, sprak eerder met NU.nl over een goede mondverzorging. Zij vertelde dat goed voor je gebit zorgen meer is dan alleen goed poetsen, en dat je ook kunt reinigen met stokers of ragers. “En als dat niet past, kun je flosdraad gebruiken. Al is flossen wel moeilijker en minder effectief.”
En ook roken heeft invloed, net als alles wat je eet en drinkt op een dag. Maar heb je weer een keer haast in de ochtend of juist geen zin voor het slapengaan: het dagelijks poetsen, rageren, stokeren, flossen en tongschrapen is dus niet voor niets. Het verkleint de kans op allerlei andere aandoeningen en is daarom niet alleen goed voor een gezond gebit, maar ook voor je algehele gezondheid.
Uit Nu.nl dd 4 april 2025